خوش آمدید

مرگ هوراتی 1784 اثر ژاک لوئیس دیوید- نئوکلاسیک
مرگ هوراتی 1784 اثر ژاک لوئیس دیوید

سبک نئوکلاسیک چیست؟

مرگ مارات- لويس داويد - نئوکلاسیسیسم
مرگ مارات- لويس داويد - نئوکلاسیسیسم

سبک نئوکلاسیک یک جنبش هنری در زمینه‌های هنرهای تزئینی، هنرهای تجسمی، ادبیات، تئاتر، موسیقی و معماری است که شامل آثار هنری‌ می‌باشد که، بازگشت و تصویری از هنر و فرهنگ غربی كلاسیك (اغلب مربوط به یونان و رم باستان) را دارا ‌باشد. هنرمندان سبک نئوکلاسیسم اغلب در طول میانه قرن 18 تا اواخر قرن 19 به وقوع پیوسته‌اند.

دو دلیل را می توان به عنوان مهمترین عامل ظهور نئوکلاسیک دانست.

اول اینکه به نوعی اعتراض بر افراطی کاریهای باروک و روکوکو بود

و دلیل دوم، اشتیاق تعمدی در باز آفرینی کلاسیک دوره یونان وروم باستان می باشد. هنرمندان نئوکلاسیسیسم به طور آگاهانه خود را محدود به هنر باستانی کردند. وبه طور تعمدی به تقلید از هنر آن دوران مبادرت می ورزیدند.

مهمترین نقاشان سرشناس و تاثیرگزار سبک نوکلاسیسم

مدرسه آتن1755 اثر آنتون رافائل منگز Neo- classicism - نئوکلاسیک
مدرسه آتن1755 اثر آنتون رافائل منگز

لویی داوید ” و ” انگرس ” از بهترین نقاشان این دوره بودند.
در سبك نوکلاسیسم در فرانسه، ميتوان از شخصی شاخص در این امر نام برد، نقاشی به نام لویس دیوید، كه در نقاشی‌های نئوکلاسیک خود به بهره‌گیری از عناصر یونانی به ستایش انقلاب فرانسه می‌پرداخت.

ژاک لویی داویدیکی از برجسته ترین نقاشان

عیسی پسر یک افسر را شفا می دهد 1752 - جوزف ماری وین - نوکلاسیسم - نئوکلاسیک
عیسی پسر یک افسر را شفا می دهد 1752 - جوزف ماری وین

“لویی داوید” از دوستداران “ناپلئون” بود و با اثر معروف خود یعنی تابلو معروف “تاجگذاری ناپلئون” به شهرت رسید.
آثاری چون ” ناپلئون در حال عبور از کو ههای آلپ؛ مرگ مارات ؛ وسوگند هوراتی” از شاهکار های این هنرمند است.
تابلو بی نظیر “سوگند هوراتی” بزرگترین اثر در سبک “نئوکلاسیسیسم ” می باشد این تابلو چنان مورد توجه همگان قرار گرفت که به عنوان “زیباترین پرده نقاشی قرن” شناخته شد.
همان اندازه که تابلو “شام اخر”(داوینچی) نمایشگر ادراک هنری عصر “رنسانس”بود، این اثر نمایانگر کمال مطلوب شیوه عصر خویش می باشد.
” داوید” با بوجود آوردن تابلوهای خود عملا بر روی شیوه “روکوکو” خط بطلان کشید و به جای هنر خاص اشراف، هنری ارائه داد که پاک، الهام بخش و آموزش دهنده بود. به همین دلایل هنرمندان دوره های بعدی وی را “پدر مکتبهای نوین” نامیدند

باری ؛ کانووا؛ فلاکسمان ؛ هامیلتون و داوید از هنرمندان این دوره می باشند؛ که آثار بسیار زیبای ژاک لویی داوید را باید متمایز از سایرين دانست
چیزی كه در نئوکلاسیک بیش از همه به طور اصولی به آن مربوط است بدنه یك اثر است كه از اصل منطق و قانون پیروی می‌كند.در واقع كلاسیك بیان منطق و قانون می‌باشد.

فلسفه و بنیان که سبک نئوکلاسیک بر آن استوار است

زهره در حال هدایت ونوس و آشاتس به کارتاژ 1768 - آنجلیکا کافمن - نئوکلاسیسیسم - نئوکلاسیک
زهره در حال هدایت ونوس و آشاتس به کارتاژ 1768 - آنجلیکا کافمن

بطور كلی نوکلاسیسم هنری از ایده‌آل‌گرایی است و در آن هنرمند كسی است كه به طور كامل و جامع به قوانین آگاه باشد، و البته، این بدان معنی نیست كه قوانین را بی‌روح و بی‌زندگی دائم تكرار كند، بلكه، آنها را با سنت آمیخته و در هر كار از نو بیان كند.

نظم و انظباط و هماهنگی رنگ و نور و سایه پردازیهای دقیق از خصوصیات این شیوه محسوب می شود. در مقابل هنر روكوكو و باروك، نقاشی‌های سبک کلاسیسیسم جدید تهی و عاری از رنگهای ملون و گوناگون و گیج كننده بودند و به جای آن در آنها از رنگهای تیز و اصلی و از سیاه و روشن بهره گرفته می‌شد.

نوگرایی محض، ابزارگرایی، بدیهه‌گویی و الهام‌گرایی از عناصر این سبک نمی‌باشد. گفتار تازه‌گرایی و نوگرایی كه از شعارات مدرن بوده در تضاد با نئوکلاسیسم قرار دارد

کلاسیک جدید اصلاً در جستجوی خلق دوباره فرم‌ها نمی‌باشد بلكه بیانگر كنترل كامل و بی‌نقص و در واقع در جستجوی كمال است (هدف كلاسیك پیشین)
نئوکلاسیک و چرخه‌ای كه طی نموده است، بیانگر سنت جاری است كه بطور آگاهانه راز شیوه كلاسیك بوده و آن را چون كمال مطلوب می‌پیماید. از آغاز كلاسیك تا به امروز، چرخة نئوكلاسیك و دوباره بازگو شدن كلاسیك، بیانگر آن است كه كلاسیك چون كمالی بوده كه در بعضی زمانها نبودن آن باعث ایجاد خلاء گشته، و برخی را بر آن واداشته كه دوباره به آن رجوع كنند.
همچنین حسن و حركت باعث گشت كه ایتالیایی‌های قرن 15 خط انگلیسی ایتالیك را كه یك دست‌خط رومی است بیافرینند.

فراگیری نئوکلاسیسم در میان ملل مختلف طی دو موج صورت گرفت

زن یونانی در حمام 1767 جوزف ماری وین - نوکلاسیک - نئوکلاسیک
زن یونانی در حمام 1767 جوزف ماری وین

موج اول فارگیری نئوكلاسیسیسم

اولین حركت نئوکلاسیسیسم در سال 1889 در آلمان توسط فردریش هاستر به طور متمایزی ایجاد گشت. در هنرهای بصری در اروپا، بعد از سال1765 میلادی آغاز گشت. در واقع، این جنبش واكنشی در مقابل سبك‌های باروك و روكوكو بوجود آورد كه آرزو و خواستی برای بازگشت به خلوص و سادگی هنرهای رم و هنرهای یونان باستان بود، و در فراخ و وسعتی محدودتر، بازگشتی به كلاسیسم انسانی.
هركدام از نوکلاسیک گرایی‌ ها، از میان شیوه‌های كلاسیكی ممكن، آنی را انتخاب می‌ کند كه در شیوه خویش در دسترس‌تر باشد، و دیگر عناصر كلاسیكی را در نظر نمی‌گیرد.
این سبک در ابتدا در انگلسان و فرانسه تاثیر‌گذار بوده، و در واقع در میان نسلی از دانشجویان فرانسوی كه تحت‌تاثیر فرهنگ روم و نوشته‌های وینكل‌من (Winckelmann) بودند، ظهور یافت.
خیلی زود این جنبش به سوئد راه یافت. در ابتدا این تغییرات در فرمهای تزئیناتی اثر گذاشت مانند تزئینات داخلی خانه‌های اشرافی.

موج دوم حرکت سبک نوكلاسیک

پنه لوپه توسط اوریکلا از خواب بیدار می شود 1772 آنجلیکا کافمن - نئوکلاسیک

بین دو جنگ جهانی:در این میان جنبش مهم دیگری از این سبک به عنوان جنبشی درقرن 20 رخ داد. این جنبش هنری باز هم نئوکلاسیسیسم خوانده شد. این جنبش بیش از همه موسیقی، فلسفه و ادبیات را در میان گرفت.
این جنبش در میان پایان جنگ‌ جهانی اول و پایان جهنگ دوم صورت گرفت. فلسفه و تمدن کلاسیک یونان و روم باستان شالوده فکری و اجتماعی تمدن مغرب زمین را تشکیل می دهد،
طی دوهزار سال گذشته، همواره فلسفه کلاسیک در بینش ذهنی و کالبد فیزیکی تمدن غرب مشهود بوده است. معماری غرب نیز از این امر مستثنا نبوده، و معماری کلاسیک پیوسته در کلیه تاریخ مغرب زمین مطرح بوده است .
کلاسیک که در پی بیش از نیم قرن، تفوق معماری مدرن از اوایل قرن بيستم، مورد بی توجهی نسبی قرار گرفته بود، بتدریج بعد از انتقاداتی که به سبک مدرن شد.
خصوصا بعد از نمایشگاهی در لندن به نام نابودی خانه های حومه شهر در سال ۱۹۷۵، مجددا به صورت یک سبک مهم که می تواند پاسخگوی نیازهای جامعه امروزی باشد مطرح شد .

اختلاف عمده بین معماران نئو کلاسیک و معماران پست مدرن

آشیل در حال گریه برای مرگ پاتروکلوس 1760 اثر گاوین همیلتون - نئوکلاسیک

معماری نئوکلاسیک همچون معماران پست مدرن، توجه به گذشته دارند؛ ولی یک اختلاف عمده بین این دو دیدگاه نسبت به تاریخ وجود دارد

معماری پست مدرن سبکی امروزی شده

در پی هویت انسان است و تاریخ هر قوم و ملتی از نظر آنها عنوان بخشی از هویت آن ملت تلقی می شود.
لذا آنها تاریخ فرهنگی و کالبدی، و همچنین، دستور زبان معماری هر قومی را، در معماری خود در هر منطقه، نمایش می دهند.
منتها برخلاف سبک نئوکلاسیسم این نمایش به صورت تقلید از موارد فوق نیست ، بلکه آنچه که به هویت یک ملت مربوط است، در ساختمانهای آنها به روز در می آید، و بر اساس شرایط زمانی و مکانی بصورت جدید و امروزی شده ظاهر می شود.
لذا معماران پست مدرن در تغییر دادن تناسبات ، رنگ ها و عملکردهای نمادهای تاریخی به خود تردید راه نمی دهند

معماران نئوکلاسیسیسم الهام گرفته از معماری کلاسیک

همچون کوینلن تری انگلیسی ( یکی از مهمترین نظریه پردازان سبک نئوکلاسیک) معتقدند که ” نظم های کلاسیک الهاماتی آسمانی و مقدس هستند ” پس تغییر دادن آنهاصحیح نیست و هر تغییری در آنها باعث تبدیل شدن کمال به نقصان می شود .
آنها دلیل جاودانگی معماری کلاسیک را همین می دانند . از نظر معماران نئوکلاسیسیسم ، سبک پست مدرن یک مد است، زیرا در این سبک اصول جاودانه معماری کلاسیک با طبع ، نظر و منطق زمینی تغییر داده شده است .
معماران نئوکلاسیسیسم ، سبک مدرن را نیز سبکی قابل قبول نمی دانند، چنانچه کوینلن تری گفته : ” مدرنیسم پرهیز از هر روشی است که کارکرد داشته است . ”
لذا معماران نئوکلاسیک ، گذشته و خصوصا معماری کلاسیک را منبع الهام خود می دانند و معماری کلاسیک و یا سنتی را به همان گونه که از نظر کالبدی بوده ،برای احتیاجات امروزه طراحی می کنند .
منتها باید توجه داشت که در داخل این فرم های تاریخی ، کلیه وسایل رفاهی امروزی تدارک دیده شده است

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید

یک پاسخ

  1. ممنونم از مطالب بسیار اموزنده ای که در سایت قرار دادید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

موارد بیشتر